Historien

FUR Bryghus blev indviet torsdag d. 30 september 2004 – hvor ca. 350 inviterede og efterfølgende ca. 550 ”Åbent hus” gæster aflagde Bryghuset et besøg. Samtlige 900-1000 gæster nød dagen, solen, den gratis mad og øl. En fantastisk dag for Fur Bryghus og Fur.

Bryggeriet har til huse i en gammel molerfabrik, der er placeret på et 128 Ha stort område på den nordvestlige spids af Fur. Området var indtil 1977 tysk ejet. Moler indvindingen startede i området i ca. 1925. Fabrikken der er tegnet af en københavner arkitekt blev bygget i 1926. Moler produktionen (i Vesterbakker) fortsatte indtil 1978, hvor den mistede sin lønsomhed og overgik til Damolins produktionsanlæg på Østfur (Østermoler)

Meget af moleret, der blev afskibet via egen bro blev transporteret med små lokomotiver. Lokomotiverne er afbilledet på vores Steam Beer.

Fabriksbygningen stod, efter produktionen stoppede i 1982, tomt indtil 1997. Tidens tand var hård ved bygningen, og satte sig tydelige spor.

I 1997 fik Mogens Fog erhvervet området og påbegyndte renoveringen. Fabrikken fik en ny ydre skal – 2,4 km brædder – og taget blev gjort tæt.

Det var imidlertid vanskeligt at finde en anvendelse for fabrikken. Alle der blev spurgt kom med de samme idéer: Museum – Galleri – Udstillingsbygning – eller Showhall. Forslag om hotel var ikke muligt, da man fra myndighedernes side ikke ønskede at ændre bygningens status til dette formål, og samtidig er området underlagt de restriktioner som den 300 m kystbeskyttelseslinie kræver.

I jan /februar måned 2003 besluttede Mildred og Mogens Fog at bygningen skulle indeholde et mikrobryggeri. Mogens Fog var på daværende tidspunkt ikke bevidst om den nye trend med mikrobryggerier, men kendte kulturen fra sine rejser i udlandet herunder Belgien og Tyskland.

De gik i gang med at undersøge om det var muligt at etablere et Bryghus i ”Den gamle røde Fabrik”, der fortsat indeholdt maskiner fra molerproduktionen.
Det var vigtigt for dem at få sat nogle aktiviteter i gang, ligesom det var vigtigt, at der kunne skabes en aktivitet på Fur.

Myndighederne viste meget stor velvilje og var straks med på idéen, samt de muligheder der lå i Bryghus aktiviteten, både for turisterne, området og ikke mindst øen Fur. Alle – alle der kunne have indflydelse på projektet var medvirkende og positive.

Bryggeriet er stort set opført af lokale håndværkere. På Fur kan man mønstre lokal arbejdskraft til et sådant projekt - flot.

Det har gået slag i slag efterfølgende med flot anerkendelse af øllet og Restaurant Bryghuset. FUR Bryghus har oplevet en succesrate der langt overstiger de største forventninger.

Udviklingen fortsætter og i dag er vi kendt over hele det ganske land, og har ca. 40.000 gæster/turister årligt.

 

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev og få tilsendt spændende nyheder direkte i din e-mail

Din fødselsdato
Afmeld
Historien | Fur Bryghus

Fur Bryghus ApS - Knudevej 3 - 7884 Fur - Danmark - Tlf +45 97 59 30 60 - Fax +45 97 59 30 48 -

Fur Bryghus on english Fur Bryghus in deutsch