Ost og øl – et velsmagende makkerpar

Ost og vin har siden 80’erne været den sikre vej til lidt hurtige lækkerier. Men i det nye årtusinde er det de mange spændende danske øl, der har fundet vej til danskernes osteborde.

Pilsner til havarti, hvedeøl til gedeost og dobbelt bock til danablu. Der er mange gode råd at hente hos smagseksperterne, som 19. januar mødtes for at fastsætte gode retningslinjer for kombinationen af øl og ost. Deltagerne var fire erfarne spillere fra de to brancher.

Prøvesmagningen var en del af et samarbejde mellem Mejeriforeningen og Det Danske Ølakademi. De vil nu give danskerne og især fagfolk inden for ernærings- og restaurations-brancherne mere viden om samspillet mellem de to delikatesser, der ifølge Mejeriforeningen kan lige så meget sammen som ost og vin.

Harmoni og kontraster

”Der er noget med smagsnuancerne i ost og øl, der er helt fantastiske sammen. Øllet spiller med den fede ost, fordi kulsyren renser ganen og vækker smagsløgene. Og så er der ligesom i ost mange smagsnuancer i øl lige fra de tunge, mørke søde og røgede øl til de lyse, lette, friske, bitre og blomsteragtige. Det kan være en harmonisk alliance, men der kan også være kontraster, der er spændende at opleve”, siger Trine Heilmann-Clausen, som er konsulent i Mejeriforeningen og selv deltog i prøvesmagningen.

Hun kan ikke anbefale at osten eller øllet overdøver hinanden. Det skal hele tiden være et godt match, og ved prøvesmagningen var den generelle oplevelse da også, at jo federe og kraftigere osten er, des mere alkohol og aroma skal øllet have.

Overraskede mejerister

Ved Mejeribrugets Dag i starten af februar var det kulinariske indslag en ost- og ølsmagning arrangeret af Mejeriforeningen og formanden for Ølakademiets Brygmesterkorps, Leif Typkær. På basis af smagsvurderingerne i januar havde han matchet den store ostebuffet, så deltagerne kunne smage de øl, der passede til hver ost.

”Det var en stor overraskelse og erkendelse for mange af deltagerne, at øl og ost smagte så godt sammen. At der måske var noget omkring kombinationen af øl og ost, de havde overset. Rigtig mange gav udtryk for, at de mange forskellige øl passede virkelig godt til ostene, og de var meget interesserede i smagsalliancerne”, fortæller Leif Typkær.

Øl til ost er som ingefær til sushi

Øl er forfriskende. Alkohol og kulsyre renser ganen for ostens fedme. Vælger du den rigtige øl til ost, forstærker øllets styrke, aroma, sødme og bitterhed smagsoplevelsen. Derfor er øl fortræffeligt sammen med ost.

Her kan du læse, hvordan du kan sammensætte dine gode oste med de mange forskellige øltyper der findes.

Milde og bløde oste

Feta
Lysere øl som pilsner og classic-typer er bedst til milde og bløde oste. Aromaen i pilsner og classic-øl er præget af korn og malt, humle, krydderier og frugt.

Fede oste

Hvidskimmel
Højt kulsyre- og alkoholindhold gør hvedeøl og stærke pilsnertyper til et oplagt valg til fede oste. Stærke pilsnere har typisk aroma af korn, malt, humle og blomster – hvedeøl af grønt græs, blomster, krydderier og frugt.

Tørre, faste oste

Gul skæreost
Tørre, faste oste kalder på kraftigere øl som bock og lagerøl. Bock og lagerøl har typisk aroma af malt, karamel, tørret frugt og lidt humle – maltbolcher og karamel findes desuden ofte i lagerøl.

Syreholdige, modne oste

Lagret Danbo
Aromatiske ales skaber balance imellem øllet og de smagfulde oste. Ales har ofte aroma af korn, malt, humle, krydderier, nødder, frugt og bær.

Kraftige oste

Blåskimmel
Høj alkoholprocent gør portere, stouts, stærke pilsnere og barley wines til blåskimmelostens øl. Portere og stouts har aroma af ristet brød, kaffe, chokolade, krydderier, frugt og bær. Barley wines er kendetegnet ved deres høje alkoholprocent.

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev og få tilsendt spændende nyheder direkte i din e-mail

Din fødselsdato
Afmeld
Dynamic-it leverandør af webshop
Ost og Øl | Fur Bryghus

Fur Bryghus ApS - Knudevej 3 - 7884 Fur - Danmark - Tlf +45 97 59 30 60 - Fax +45 97 59 30 48 -

Fur Bryghus on english Fur Bryghus in deutsch